Recepten

warme appel

Ingrediënten voor 4 personen 

 

• 4 appelen (bv. Elstar)

• 40 gr havermout

• 100 ml volle melk

• 2 el zadenmix

• 20 gr walnoten

• 1 tl kaneel

________________________________________

Benodigdheden

 

• Vuurvaste schaal

________________________________________

Bereiding

 

1. Warm de oven voor op 180°C.

2. Snij de bovenkant van de appels af. Het steeltje mag je eraan laten.

3. Met een lepel hol je de appels uit. Zorg dat je ongeveer 0,5 cm van de rand blijft. Het vruchtvlees van de appel hou je, maar het klokhuis smijt je weg.

4. Snij het vruchtvlees van de appels fijn. Meng hieronder de havermout, zadenmix, kaneel en melk.

5. Vul de appels met het mensgel.

6. Leg enkele walnoten per appel op het mengsel en plaats het hoedje terug.

7. Plaats de appels gedurende 40 minuten in de voorverwarmde oven. Genieten maar.

 

gerecht januari DSM Keukens

 

 

 

Steak tartaar

Ingrediënten (voor 2 personen)

300 gr Chateaubriand (of ander type steak)
2 Dooiers van kwarteleieren
40 gr Augurk
20 gr Verse bieslook
20 gr Verse peterselie
20 gr Kleine kappertjes
20 gr Sjalot
20 gr Mosterd (bv. Tierentyn)
Peper
Grof zeezout
Tabasco
Worcestersaus

Benodigdheden Scherp mes
Metalen kom
Glas met een grote vlakke onderkant

Stap 1 Snij de bieslook, peterselie, sjalot en augurk fijn. Leg alles in aparte

kommetjes.

Stap 2 Spoel de kapperbolletjes af onder koud water.
Stap 3 Snij het vlees fijn en doe het in de metalen kom. Zet deze nog even in de

koelkast tot je gaat serveren.

Stap 4 Verwijder met een scherp mesje de bovenkant van de kwarteleitjes. Doe de

eitjes zelf in een kommetje.

Afwerking


Stap 1 Doe een lepel mosterd in het midden van je bord. Zet hierop het glas met

de platte kant en druk aan. Verwijder vervolgens zodat een aandrukpatroon achterblijft.

Stap 2 Schik de gesneden kruiden, sjalot, augurk, kapperbolletjes en de tartaar van

vlees rond de mosterd.

Stap 3 Haal met een koffielepel de eierdooier van het kwarteleitje uit de kom en

leg deze ook tussen de ingrediënten langs de mosterd.

Stap 4 Kruid af met peper en zeezout. Het afkruiden met tabasco en worcestersaus

laat ik over aan ieders smaak.

 

Tip

 

Het vlees snij ik zo laat mogelijk, zodat dit heel vers geserveerd kan worden.
Gebruik geen graanmosterd, dit is te scherp van smaak voor de tartaar.

 

 

zalmlolly

Ingrediënten (voor 2 personen)
            
150 gr             Verse zalm zonder vel
2 kl                  Foreleitjes
1                      Avocado
50 gr               Notenmix
15 cl                Kippenbouillon
1/2                   Limoen (sap)
1                      Rijstwafel
2 el                  Room
45 gr               Kristalsuiker
65 gr               Zout
4 el                  Verse dille
1 tl                   Peper

            
Benodigdheden          

  • Staafmixer
  • Cocktailprikker met brede kant
  • Zeef
  • Spuitzak of doseerfles

            
Zalm
            
Stap 1             Meng het zout met de suiker, dille en gemalen peper. Doe dit in een platte 
kom.
Stap 2             Snij de zalm in 2 gelijke stukken en rond de bovenkant af zodat je telkens 
een lolly vorm krijgt.
Stap 3             Leg de zalm op het zoutmengsel voor minstens 24u (tot maximum 72u).
            
Avocadocrème
            
Stap 1             Doe het vlees van de avocado, de kippenbouillon, het limoensap en de room 
in de maatbeker van de staafmixer.
Stap 2             Mix het geheel tot je een gladde crème krijgt. Indien deze te dik is, kun je 
nog een beetje room toevoegen.
Stap 3             Haal het mengsel door een fijne zeef zodat er geen brokjes overblijven.
Stap 4             Kruid af met peper en een beetje zout.
Stap 5             Doe de avocadocrème in een spuitzak of doseerfles.
            

Geroosterde nootjes  

Stap 1             Warm de oven voor op 180°C.
Stap 2             Hak met een mes grof door de notenmix en leg deze op een bakplaat.
Stap 3             Bak de nootjes 10 tot 12 minuten in de oven.
            
Afwerking

Stap 1             Steek een cocktailprikker in de zalm en leg deze op wat avocadocrème.
Stap 2             Verdeel op het bord nog wat crème, een beetje van de geroosterde nootjes 
en fijngehakte rijstwafel.
Stap 3             Werk af met een koffielepel foreleitjes
            
Tip       
 
Wil je een extra zuurtje aan het gerecht, dan kun je bij het dresseren wat limoen raspen over de zalm.
 

Dit recept is gebaseerd op onderstaande keuken

keuken beveren-leie

Recept by The Food tryout