cupcakes dsm

Cupcakes met botercrème

Ingrediënten (voor 12 cupcakes) 

 Botercrème 

  • 100 gr pure chocolade  
  • 150 gr zachte roomboter 
  • 75 gr poedersuiker 
  • 40 gr cacaopoeder (ongezoet) 
  • 50 ml volle melk 
  • 0,5 kl vanille extract 

 Cupcake 

  • 75 gr pure chocolade 
  • 125 gr zachte roomboter 
  • 1 volledig ei 
  • 1 eigeel 
  • 300 gr zelfrijzende bloem 
  • kl bakpoeder 
  • kl cacaopoeder (ongezoet) 
  • 275 gr zure room 
  • 125 gr fijne kristalsuiker 
  • 1 pakje vanillesuiker 

 Topping 

  • 100 gr mascarpone 
  • 100 ml volle room (35%) 
  • 1 el poedersuiker 
  • 1 el cacaopoeder

Benodigdheden 

  • Papieren bakvormpjes 
  • Klokhuisverwijderaar 
  • Keukenrobot of garde (en sterke spieren) 
  • Muffin bakvorm 
  • Spuitzak (2) 

 Recept 

Chocolade botercrème 

  1. Smelt de chocolade au bain-maire (een kookpot met een beetje water laten koken en hierboven een pot hangen met de chocolade in en deze zo laten smelten). 
  2. Als de chocolade gesmolten is, laat je deze afkoelen. 
  3. Mix ondertussen de boter met de keukenrobot (of met de garde) tot deze lichter van kleur wordt. 
  4. Voeg vervolgens de cacaopoeder en poedersuiker langzaam toe. Dit doe je terwijl je blijft roeren zodat alles goed mengt met de boter. 
  5. Hierna voeg je de gesmolten chocolade, melk en vanille extract toe. Roer nogmaals alles goed door elkaar. 
  6. Doe de botercrème in een spuitzak. Zet deze niet in de koelkast anders is deze niet spuitbaar. 

Chocolade cupcake 

  1. Warm de oven voor op 180°C. 
  2. Meng de zelfrijzende bloem, cacaopoeder en bakpoeder door elkaar. 
  3. Voeg vervolgens het volledige ei en eigeel toe, samen met de suiker, vanillesuiker, zachte roomboter en zure room. Roer dit zo goed mogelijk door elkaar zodat je een egaal deeg krijgt. 
  4. Smelt de chocolade au bain-marie. Als deze afgekoeld is, meng je deze door het cupcakedeeg. 
  5. Vul de muffin bakvorm met de papieren bakvormpjes. Hierin doe je een volle eetlepel van het deeg zodat het papieren bakvormpje gevuld is. 
  6. Bak de cupcakes 25 minuten gaar in de oven. Laat ze hierna volledig afkoelen. 

Topping 

  1. Roer de poedersuiker met de mascarpone tot een egaal mengsel. 
  2. Klop de room op tot deze bijna volledig stijf is. 
  3. Meng de opgeklopte room met het mascarpone mengsel. 
  4. Doe de topping in een spuitzak. 

Afwerking 

  1. Haal met de klokhuisverwijderaar de binnenkant van de cupcake weg. Doorprik de cupcake niet volledig, maar stop ongeveer op 1/4 afstand van de onderkant. 
  2. Vul de cupcake met de chocolade botercrème tot de bovenkant. 
  3. Spuit vervolgens de topping op de cupcake. 
  4. Werk af met een beetje cacaopoeder. 

 @The Foodtryout 

Alles wat je moet weten over je keuken

Maandelijkse DSM nieuwsbrief met trends, handige tips en in elke nieuwsbrief een nieuw voordeel. Voor wie droomt van een nieuwe keuken maar ook voor wie al een keuken heeft en droomt van meer.